De magie van buikligging
Waarom leg je best je baby regelmatig eens wakker op de buik?
Bekijk onze video The magic of tummy time.
Diegene die me kennen weten dat dit topic niet mag ontbreken op mijn blog. Reeds meer dan 10 jaar geleden maakte ik hierover mijn thesis onderwerp samen met nog enkele andere medestudenten en kan ik je nog steeds zeggen: Vooruit op de buik!
Onderzoek wees uit dat er vanaf de jaren 90 er een drastische daling is van wiegendood door het invoeren van de Back to sleep campagne. Deze campagne wijst ouders erop dat het van groot belang is je baby in rugligging te slapen te leggen. Hierdoor zien we dat baby’s gedurende de dag minder wakker op de buik worden gelegd en dit hun motorische ontwikkeling vertraagd. In mijn pratijk zie ik dan ook vaak voorkeurshoudingen en schedelvervormingen zoals plagiocephalie(schuine afplatting van het hoofd) en brachicephalie (afplatting van het achterhoofd). Naar mijn ervaring heb ik geleerd dat ouders het moeilijk hebben om hun kind op de buik te leggen enerzijds omdat ze schrik hebben door het risico op wiegendood. Maar anderzijds ook omdat ze niet weten hoe ze daar nu moeten aan beginnen. En als ze het alsnog proberen, begint hun baby al snel te wenen en geven ze het snel op.
Vandaar Vooruit Op De Buik: een campagne die ouders moet helpen hun baby toch regelmatig eens op de buik te leggen:
Tips om je baby die magie van buikligging aan te leren:
Start met korte momenten ( wees blij dat je baby 1 minuut buikligging kan toepassen )
Zorg dat je baby niet moe is of net juist gegeten heeft. Jij gaat toch ook niet sporten met een volle maag.
Bouw dit langzaam op door bijvoorbeeld je baby op je buik te leggen. Die lichaamswarmte kan vertrouwen geven aan je baby waardoor ze het makkelijker zullen verdragen.
Leg het hoofdje van je baby eens wat hoger, door bijvoorbeeld een opgerolde handdoek of een langwerpig kussen onder de oksels te leggen. Dit zorgt ervoor de het zwaartepunt naar achter word verplaatst en het hoofdje hoger komt te liggen. Dit vergemakkelijkt het oprichten.
Laat je baby niet tot huilens toe op de buik liggen. Begint je baby wat te protesteren draai ze dan even om en ga later verder met deze oefening. Je zal zien dat je baby dit steeds langer volhoudt.
Probeer voor wat afleiding te zorgen zodat je baby beter opkijkt in buikligging. Je kan voorwerpen nemen die felle kleuren hebben of geluid maken. Toch kan ik zeggen dat gezichten nog het beste werken. Laat je baby eens naar jou kijken en je zal zien dat ze wel eens zullen terug lachen naar jou ook al liggen ze op hun buik.
Zorg voor een stevige ondergrond. Jij doet toch ook geen Yoga in je bed? Een stevige mat of ondergrond kan er voor zorgen dat je baby meer stabiliteit kan opbouwen.
Elk kind is uniek dus het ene kind zal hier sneller oprichting in opbouwen dan het andere. Geef je baby tijd want het is een houding waarin ze leren zichzelf op te duwen en kracht op te bouwen in zowel de bovenste als de onderste ledematen. Ze kunnen hun handen beter zien waardoor hun fijne motoriek word gestimuleerd. Het oefent hun buik, rug en nek spieren om later in zit en stand een goede oprichting op te bouwen. Gaat het toch wat moeilijk, neem dan contact op met je huis of kinderarts. Deze kan je advies geven over eventuele doorverwijzing naar een kinesitherapeut.
Kortom Vooruit Op De Buik!
Wil je meer weten over Tummy Time: surf dan eens naar vooruitopdebuik.be. Daar vind je nog meer tips.
Volg ons hierbij ook op facebook en instagram met de #vooruitopdebuik.
Veel succes!
Eline Van Den Abeele